Zajęcia obrazek

Narodowa gęś z pyrką w mundurze


W tym roku po raz drugi GCK zaprosiło Koła Gospodyń Wiejskich, Sołtysów oraz Sołectwa do kulinarnej rywalizacji podczas obchodów Święta Niepodległości i XIII Biegu Gęsi. Tym razem w konkursie pn. „Jerzmanowskie delicje z gęsiny” w szranki stanęły 4 drużyny z czterema niezwykłymi pomysłami na wyjątkowe potrawy. Po niełatwych obradach jury konkursu w składzie: Tadeusz Dąbrowski – restaurator i szef kuchni restauracji Mamma Mija, Agnieszka Dąbrowska - właścicielka restauracji Mamma Mija w Głogowie oraz Katarzyna Gajdosz – szefowa kuchni w Przedszkolu Gminnym w Jerzmanowej, wyłoniło zwycięzcę.


Oficjalnego ogłoszenia wyników podjęła się na scenie Wójt Gminy Jerzmanowa – Anna Obolewicz Gratulując wszystkim kulinarnego talentu wręczyła nagrody, dyplomy i zwycięski certyfikat. Po raz kolejny mistrzyniami w przyrządzaniu gęsiny okazały się panie z Sołectwa Maniów. Ich „Narodowa gęś z pyrką w mundurze”, oczarowała podniebienia komisji konkursowej zdobywając tym samym pierwsze miejsce, nagrodę w wysokości 1100 zł oraz Certyfikat „Najlepszego produktu lokalnego z gęsiny w Gminie Jerzmanowa.”


Wyniki konkursu przedstawiają się następująco:

1 miejsce: Sołectwo Maniów i „Narodowa gęś z pyrką w mundurze”

2 miejsce KGW Gaiki i „Gąska w kapuście”

3 miejsce KGW „Anna” w Kurowicach i „Konfitowane udo z gęsi”

4 miejsce KGW w Potoczku i „Gołąbki z gęsiną”