Zajęcia obrazek

Mamy lokalny produkt z gęsiny !!!

W tym roku GCK zaprosiło Koła Gospodyń Wiejskich, Sołtysów oraz Sołectwa do kulinarnej rywalizacji na „Najlepszy produkt lokalny w gminie Jerzmanowa”. Jury złożone z lokalnych restauratorów w składzie: 


  1. Tadeusz Dąbrowski - Przewodniczący (znany głogowski restaurator, współwłaściciel niezwykle klimatycznej restauracji "Mamma Mija" przy ul. Balwierskiej 39; uczył się i praktykował u włoskich mistrzów regionalnej kuchni
  2. Agnieszka Dąbrowska – właścicielka restauracji "Mamma Mija" przy ul. Balwierskiej 39;
  3. Henryk Bartkowiak – znany lokalnie właściciel restauracji „Złota Podkowa” w Jerzmanowej
  4. Dawid Kasprzak – szef kuchni w Gospodzie Głogowskiej

podjęło się trudnej oceny kulinarnych arcydzieł. 


W szranki stanęło 8 drużyn i 8 niezwykłych pomysłów na gęsinę:

  1. KGW Jaczów – serwowały uszka z farszem z gęsiny i barszczem czerwonym na zakwasie
  2. KGW Smardzów – pasztet z gęsi oraz różności zaradnej gospodyni
  3. Rada Sołecka wsi Maniów –pampuchy z wybieganej gęsi z sosem żurawinowym i konfiturą z czerwonej cebuli
  4. KGW w Gaikach – gołąbki z gęsiną i ryżem w kapuście włoskiej z sosem grzybowym
  5. KGW w potoczku –kiełbasę z gęsiny
  6. Sołectwo Modła – pieczone gęsie udka z karmelizowanymi buraczkami na poduszce puree z warzyw korzeniowych
  7. Sołtys wsi Kurowice Andrzej Kochany – pieczoną gęś z jabłkiem, gruszką i pigwą
  8. KGW „Anna” w Kurowicach – z roladą gęsią z omletem

Po wspólnych obradach wyłoniono bezkompromisowego zwycięzcę i kolejne miejsca na podium. Certyfikat najlepszego produkty lokalnego z gęsiny otrzymało Sołectwo Maniów za „Pampuchy z wybieganej gęsi z sosem żurawinowym i konfiturą z czerwonej cebuli”. Potrawa ta utożsamiana będzie z gminą Jerzmanowa i organizowanym Świętem Niepodległości. Będzie wizytówką organizowanych imprez i rozpowszechnianym przepisem wśród gości odwiedzających gminę.  II miejsce zajęło KGW Smardzów, a III miejsce KGW Gaiki.